Lazer epilasyon, yüz ve vücutta istenmeyen tüylerin kalıcı olarak ortadan kaldırılmasında uygulanan, güvenli ve son yıllarda en çok tercih edilen yöntemdir.
Lazer epilasyon sistemleri kılı nasıl yok eder?
Lazer sistemleri tüyleri yok etmek için kıl kökünü tahrip eder. Kıl kökündeki renk hücreleri enerjiyi emer, çevre deri ve dokuda hasar yapmadan kıl kökünü yakar. Hasara uğrayan kıl tekrar çıkmamaktadır.
Kıl büyüme siklusu anogen, katogen ve telogen şeklinde üç evreden oluşur. Lazer epilasyonda , anogen evredeki kıllar yok edilir ve bütün lazerler sadece tüylerin bu aktif döneminde etkilidir.
Lazer sistemlerinin çeşitleri nelerdir ?
Alexandrite, Diode, Nd- yag lazer ve IPL lazer sistemleri en çok kullanılan ve tercih edilen lazerlerdir. Bu lazerler kıllara farklı dalga boyunda ışık gönderir.
Vücutta farklı renk ve kalınlıkta ki kıllara, farklı dalga boyunda lazer sistemleri gerekir ve bu sayede kalıcı epilasyon sağlanır. İyi bir epilasyon sonucu için bu lazer sistemlerinin hepsinin kullanıldığı lazer merkezleri gereklidir.
Vücudun hangi bölgeleri tedavi edilebilir?
Tüm vücut bölgeleri lazer ile tedavi edilebilir. Lazer epilasyonda erkeklerde sırt ve sakal üstü bölgesi, kadınlarda yüz bölgesi tedaviye dirençli olabilir, seans süresi uzun olabilir.
Lazer epilasyonun riskleri nelerdir?
Kısa süreli yan etkisi deride kızarıklık ve kıl köklerinde ödemdir. Bu yan etki bir saat içinde kaybolur. Çok hassa ciltlerde birkaç gün sürebilir. Bazı lazer türlerinde esmer ve bronz tende uygulamalarda deride renk değişiklikleri, su toplaması ve kabuklanma oluşabilir. Bu tür problemler nadirdir. Lazer epilasyon uygulamalarının iç organlara zararı yoktur.
Lazer epilasyonun diğer yöntemlere üstünlüğü nedir?
Lazer epilasyon hızlı, güvenli, uzun süreli ve kalıcı sonuç sağlar. Tıraş, ağda ve tüy dökücü kremler kılı ortadan kaldırır. Ancak kıl kökü yok olmadığı için bir ile dört hafta içinde tüyler geri döner. Lazer epilasyon da ise kıl kökü etkilendiği için tüyler kalıcı yok olur.
Bir seans ne kadar sürer?
Lazer epilasyon uygulamasının bir seansı uygulanacak bölgeye ve cihaz türüne bağlı olarak 5 – 90 dakika arası sürmektedir. Alexandrite lazer, diğer lazerlere kıyasla en kısa zamanda uygulanan sistemdir.
Kaç seans sürer?
Kalıcı sonuçlar genellikle 4 – 10 seans arasında alınmaktadır. Lazer epilasyon büyük oranda kalıcıdır. 4-10 seans sonrasında tüylerde %70-90 oranında azalma olur. Tüyler daha ince ve açık renkli hale gelir. Fakat bu aralık özel durumlarda (hormonal bozukluklar gibi…) değişebilmektedir. Uygulama başlangıcında kesin seans belirlenmesi doğru ve gerçekçi değildir. Her bir seans sonrası hekiminiz tarafından kontrol edilmeli ve gerekli görülürse sonraki seans takvimi planlanmalıdır
Bütün lazer türleri sadece tüylerin aktif dönemine etkilidir. Dinlenme fazındaki tüy kökleri lazerden etkilenmez. Vücuttaki tüyler değişik dönemlerde aktif faz ve dinlenme fazına girerler. Lazer uygulama esnasında aktif kılları etkiler. Bir süre sonra dinlenme fazındaki tüyler aktif hale gelir. Bir sonraki uygulamada da bu tüyler yok edilir. Bu yüzden lazer tedavileri tek seans değildir.
Lazer seansları esnasında nelere dikkat edilmelidir?
Lazer seans öncesi; ağda, sir ağda, cımbız, iğneli epilasyon ve epilasyon cihazları 2-3 hafta öncesinden kullanılmamalıdır. Bu yöntemler lazerin etkili olacağı kıl kökünü ortadan kaldırır.
Özellikle Nd- yag lazer koyu tenlere güvenle uygulanabilir. Bununla beraber en güvenli lazerde bile yeni güneşlenmiş ciltte istenmeyen yanıklar ve renk değişiklikleri yapabilir. Bu yüzden tedavinin en az 2 hafta öncesinde güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemeli ve bronzlaştırıcı kremler uygulanmamalıdır. Ayrıca ten rengi koyulaştıkça lazerin kılı etkileme oranı azalır.
Jilet ve tüy dökücü krem kullanımı olabilir. Lazer uygulamasından bir gün önce tüylerin alınması en uygunudur. Tedavi günü veya lazerden hemen önce tüylerin alınması cildi hassaslaştırabilir.Bu nedenle bir gün önce işlem yapılması daha iyi olur.
Lazer tedavisinden önce tüyler alınmalıdır. Tüyler alınmazsa deri üstünde kalan tüyler yanarak acı verir ve lazer enerjisini emerek kıl köküne yeterli enerji gitmesini engelleyerek lazerin etkinliği azaltır. Yaygın inancın tersine jilet tüyleri kalınlaştırmaz, çoğaltmaz, koyulaştırmaz. Bu yüzden tedavi öncesi ve seans aralıklarında jilet veya tüy dökücü kullanabilirsiniz.
Lazer kimlere uygulanamaz?
Lazer epilasyon, lazer ile etkileşime girebilecek ilaç kullanan kişilere, bazı cilt hastalıklarına sahip kişilere, 12 yaşından küçüklere ve hamilelere uygulanmamalıdır. Hekiminiz, uygulama için sakıncalarınızı sorgulamalı ve sizi bu konuda bilgilendirmelidir.
Lazer epilasyon sonrası ne yapılmalı?
Uygulama bölgesi bir hafta boyunca SPF’si en az 30 güneş kremi kullanılmalıdır. Hekiminizin belirttiği krem ve uygulamalar dışında harici hiç bir yöntem uygulamayınız. İşlem sonrası en az 2 hafta boyunca solaryuma girilmemeli ve mümkün olduğunca doğrudan güneşe maruz kalınmamalıdır.